O dobroczynnym działaniu olejów naturalnych, pozyskiwanych z nasion roślin wie chyba każdy, a z pewnością większość osób. Produkty te są pożyteczne nie tylko dla osób uprawiających sport, które potrzebują dostarczać organizmowi zwiększone dawki witamin, lecz również dla tych, którzy chcą prawidłowo zadbać o zdrowie. W tym momencie należy wspomnieć o produkcie, jakim jest olej lniany. Jego właściwości nie tylko zapewniają odpowiedni poziom witamin w organizmie, leć również dzięki niemu można wyleczyć oraz zapobiegać chorobom różnego rodzaju.

OLEJ LNIANY LEKARSTWEM NA WIELE DOLEGLIWOŚCI

Olej lniany produkowany jest z siemienia lnianego, ma specyficzny smak, cierpki zapach i żółty kolor. Tłoczony jest w niskiej temperaturze i powinien być przechowywany w zacienionym, suchym i chłodnym miejscu – najlepiej w lodówce. Powinno się to spożywać w małych dawkach, parę razy na dobę, dlatego przy zakupie tego produktu powinniśmy zwrócić uwagę na wielkość butelki, jaka kupujemy. Jest to istotne również dlatego, że termin przydatności do spożycia wynosi miesiąc, jeśli trzymany jest w odpowiednich warunkach.

Artykuły znajdujące się czy to w Internecie, czy gazetach, odnoszą się do tego zagadnienia, lecz pisząc o oleju lnianym oraz o jego właściwościach leczniczych, należy przytoczyć parę przykładów. Przede wszystkim zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które odgrywają istotną rolę przy budowie komórek i tkanki mózgowej, stymulując jednocześnie prawidłowe procesy życiowe. Dodatkowym atutem oleju lnianego jest wspomaganie procesów trawiennych, a u kobiet ułatwienie przechodzenia oraz regulowanie cyklu menstruacyjnego, a także łagodzenie przekierowania, jakim jest obarczona menopauza. U mężczyzn z kolei wpływa pozytywnie podczas leczenia przerostu prostaty. U sportowców wzmacnia odporność i wytrzymałość organizmu. Dodatkowymi zaletami tego produktu jest wspomaganie w zwalczaniu suchej skóry – można nabyć tabletki, aby działać „od środka”. Natomiast u osób, które doświadczają problemów z sercem, olej ten pomaga uregulować cholesterol, zapobiegać nowotworowi oraz cukrzycy.