Białko jest nam niezbędne do życia! Wiele osób aktywnych fizycznie w celu pokrycia zwiększonego zapotrzebowania na białko sięga po odżywki białkowe. Na rynku znajdziemy różne formy „białka w proszku”. Najpopularniejsze są izolaty i koncentraty. Czym się różnią? I którą odżywkę wybrać?

Odżywka białkowa – świetny sposób na pokrycie zapotrzebowania na proteiny

Odżywki białkowe mogą stanowić doskonałe urozmaicenie diety. Przede wszystkim znakomicie sprawdzają się u osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na białko. Mowa przede wszystkim o osobach aktywnych fizycznie, które muszą spożywać nawet 2 g białka na każdy kilogram masy ciała. Zjedzenie tak dużej ilości protein może być dla wielu wyzwaniem. Odżywka białkowa rozwiązuje ten problem. Odżywkę można dodać do owsianki, omleta czy innego słodkiego posiłku bądź rozrobić z mlekiem/wodą i pić w formie shake’ów między posiłkami.

Najpopularniejszym źródłem protein jest białko serwatkowe, czyli białko pochodzenia zwierzęcego, otrzymywane z serwatki. Wyróżnimy koncentrat i izolat białka serwatkowego. Czym różnią się od siebie te formy?

Kilka słów o koncentracie białka serwatkowego

Koncentrat białka serwatkowego to najczęściej spotykany rodzaj protein. Koncentrat zawiera około 80% białka (21-25 g) i około 130 kcal w jednej porcji. Pozostałą część składu stanowią węglowodany, tłuszcze i woda. Im więcej węglowodanów znajduje się w produkcie, tym wyższą ma kaloryczność. Czas wchłaniania takiego białka wynosi od 1 do 3 godzin. Koncentrat białka może być świetnym rozwiązaniem. Grunt to wybrać produkt znanej marki, stworzony ze składników pochodzących ze sprawdzonego źródła. Przykładem takiego białka jest Natural Whey Protein Concentrate firmy Olimp Sport Nutrition. Oferowany produkt wyróżnia się doskonałą jakością. Ma niską zawartość tłuszczu i cukru. W porcji 35 g produktu znajduje się aż 27 g czystego białka! Białko doskonale nadaje się do budowy masy mięśniowej.

Czym dokładnie jest izolat białka serwatkowego?

Obok koncentratu jest najpopularniejszym rodzajem białka. Izolat cechuje się bardzo wysoką zawartością „czystych protein” – około 85-90%. Tłuszcze i węglowodany są ograniczone do minimum. Izolat doskonale się wchłania i jest lekkostrawny, dzięki czemu nie obciążą układu pokarmowego. Pozwala w łatwy i szybki sposób uzupełnić niedobór aminokwasów egzogennych. Ponadto rozpuszcza się najlepiej ze wszystkich rodzajów białek.

Na stronie olimpstore.pl dostępny jest dobrej jakości izolat białka serwatkowego. Propozycją jest produkt zawierający aż 87 g protein w 100 g produktu. Zawartość węglowodanów i tłuszczów jest znikoma. 

Co wybrać: izolat czy koncentrat?

Zarówno koncentrat, jak i izolat białka serwatkowego stanowią doskonałe źródło łatwo przyswajalnych protein. Izolat wchłania się szybciej i ma wyższą zawartość białka, w związku z czym jest odpowiedni dla osób będących na diecie redukcyjnej. Natomiast koncentrat przede wszystkim polecany jest tym osobom, których celem jest budowa masy mięśniowej.