Przedstawiamy pyszny przepis na znakomitą cukinię z kurczakiem. Tak przygotowany posiłek nasyci wszystkich domowników, dostarczając mnóstwo witamin i innych dobroczynnych składników.
Składniki do cukinii z kurczakiem:
- 1. duża cukinia
- 1x cebula
- łyżeczka oliwy
- 2x ząbki czosnku
- 2x łyżki stołowe sosu sojowego
- 2 łyżki stołowe startego sera parmezan
- przyprawy – tymianek, rozmaryn etc.
Przygotowanie cukinii z kurczakiem:
- Rozgrzej piekarnik do 250 stopni
- Na patelni rozgrzej oliwę, na której podsmaż cebulę oraz czosnek
- Dodaj zmielonego kurczaka i duś przez około 10 minut, cały czas przy tym mieszaj
- Dopraw przyprawami jednocześnie dolewając sos sojowy
- Pokrój cukinię w relatywnie grube plastry
- Kurczaka przełóż do żaroodpornego naczynia, następnie ułóż plastry cukinii i posyp je parmezanem
- Zapiekankę piecz w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Cukinia i jej korzystny wpływ na nasze zdrowie
Pyszna cukinia powinna stanowić podstawę diety odchudzającej, dlatego nasz przepis na cukinię z kurczakiem jest tak dobrym pomysłem na obiad. Jednak zanim przyjdziemy do zrzucania zbędnych kilogramów, prześledźmy najważniejsze właściwości tego warzywa oraz wskażemy jego wpływ na nasze zdrowie. Twoja rodzina również koniecznie powinna się o nich dowiedzieć.
- Cukinia jest bogata w składniki odżywcze i praktycznie nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu jest niezwykle niskokaloryczna.
- Jest bogatym źródłem wapnia – nasze kości ją uwielbiają!
- Zawiera dużo błonnika, dzięki czemu doskonale zapobiega zaparciom.
- Zawiera sporą dawkę potasu, co zapobiega zatrzymywaniu wody w tkankach oraz sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu.
- Korzystnie wpływa na zdrowie mózgu – zawiera bowiem fosfor, który odpowiada za zachowanie prawidłowych funkcji mózgu.
- Jest bogatym źródłem magnezu – minerału, którego do zachowania zdrowia potrzebują szczególnie kobiety.
- Cukinia zawiera również witaminę B9, która wspomaga rozwój dzieci.
- Jeśli chodzi o witaminy warto wspomnieć także o zawartości witamin A, C i E. Z kolei najważniejsze minerały zawarte w cukinii to: potas, cynk, selen i magnez.
- Cukinia – jako diuretyk – pomaga zapobiegać chorobom nerek.
Cukinia a odchudzanie
W ramach uściślenia – nie mówimy o wyłącznym spożywaniu cukinii przez cały miesiąc! Jest ona jedynie dodatkiem do diety odchudzającej. Najlepiej komponuje się z posiłkami zawierającymi białko i błonnik. Lista zalet cukinii jest bardzo długa.
Dlaczego cukinia wspomaga odchudzanie?
- 100 g cukinii zawiera zaledwie 17 kalorii. Możemy zatem śmiało się nią zajadać aż do syta, nie martwiąc się o nadmiar kalorii.
- Inną przydatną informacją jest to, że cukinia przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu ułatwia spalanie tłuszczu. Dzieje się tak dzięki zawartości witaminy A, która sprzyja utlenianiu tłuszczów.
- Cukinia jest bogatym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Rozpuszczalny błonnik sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu i opóźnia pojawianie się glukozy we krwi. Z kolei błonnik nierozpuszczalny jest odpowiedzialny za prawidłową pracę jelit, za utrzymanie odpowiedniej ilości dobrych bakterii, które czyszczą nas „od wewnątrz”, usuwając toksyny i tłuszcze.
- Warzywo to jest również źródłem jodu, który aktywuje metabolizm oraz utrzymuje go na wysokich obrotach.