Organizm to machina, która do sprawnego funkcjonowania potrzebuje odpowiednich składników odżywczych. Jednym z nich jest białko. Osoby aktywne fizycznie w celu uzupełnienia białka często sięgają po odżywki białkowe. Czym są odżywki białkowe? I czy warto je stosować?

Czym jest odżywka białkowa?

Odżywki białkowe to produkty, których zadaniem jest uzupełnienie diety w łatwo przyswajalne białko. Głównym składnikiem preparatów jest oczywiście białko. Najbardziej skoncentrowane odżywki mają ponad 90% białka (zwykle od 93 do 98%). Obok białka w preparatach znajdują się węglowodany, tłuszcz, woda i sole mineralne. Odżywka może stanowić dodatek do jedzenia. Niektórzy stosują ją jako zamiennik tradycyjnych posiłków – np. zaraz po treningu.

Rola białka w organizmie

Białko jest jednym z najważniejszych związków w ludzkim organizmie. Bierze udział w procesach rozwoju i regeneracji tkanek, komórek i narządów. Ponadto uczestniczy w transportowaniu tlenu do komórek, a także jest niezbędne w procesie wymiany informacji między komórkami. 

Białka zbudowane są z mniejszych cząsteczek zwanych aminokwasami. Aminokwasy dzielimy na endogenne i egzogenne. Pierwsze z nich są syntetyzowane przez organizm, drugie zaś powinniśmy dostarczyć wraz z pożywieniem. Dorosły człowiek potrzebuje min. 0,8 g białka na każdy kilogram masy ciała. U osób aktywnych fizycznie i sportowców zapotrzebowanie jest znacznie większe. 

Kiedy odżywka się sprawdzi?

Zapotrzebowanie na białko u osoby trenującej sporty wytrzymałościowe wynosi około 1,4 g/kg masy ciała, u sportowa siłowego zaś nawet 2 g/kg masy ciała. Pokrycie tak dużego zapotrzebowania na białko może być dla niektórych problematyczne. Odżywka białkowa rozwiązuje ten problem. Proszek można dodać do omleta, owsianki czy innego słodkiego posiłku. Odżywka nie tylko uzupełni dietę w cenne, łatwo przyswajalne białko, ale także nada jedzeniu smaczny, słodki posmak. Białko można przygotować również w formie koktajlu (z mlekiem lub wodą). Jest to świetny sposób na szybką przekąskę między posiłkami. Białko w formie koktajlu spożyte po treningu przyspiesza procesy regeneracyjne mięśni.

Odżywki białkowe to również dobre rozwiązanie dla tych osób, które nie spożywają mięs, jaj, twarogu czy innych produktów zawierających dużo białka, a przez to narażone są na niedobory tego cennego makroskładnika. 

Jak wybrać białko?

Na rynku znajdziemy różne rodzaje odżywek białkowych. Za najlepsze uznawane są produkty zawierające białko pochodzenia zwierzęcego. Ceni się je za dobrą przyswajalność białka i wartość biologiczną. Do najpopularniejszych zaliczamy białek pochodzenia zwierzęcego:

  • koncentrat białka serwatkowego – zawiera około 80% czystego białka, 
  • izolat białka serwatkowego – ma wyższe stężenie białka (ok. 90%) oraz mniej tłuszczów i węglowodanów niż koncentrat. 

Alternatywą dla białka serwatkowego jest białko roślinne – szczególnie polecane wegetarianom i weganom. Warto mieć na uwadze, że białko roślinne nie jest pełnowartościowe. Takie odżywki mogą stanowić ciekawe urozmaicenie odpowiednio zbilansowanej diety.

Nie bez znaczenia jest również smak odżywki. Tu warto kierować się swoimi preferencjami. Producenci oferują nam bowiem niezwykłą różnorodność wersji smakowych odżywek – od wanilii, przez kokos czy ciasteczko, aż do najróżniejszych smaków owocowych. Do grona najpopularniejszych bez wątpienia zaliczymy białko czekoladowe. Dobrej jakości białka o smaku czekolady znaleźć można na stronie https://www.activlab.pl/bialko-czekoladowe. Marka ActivLab oferuje koncentraty i izolaty białka serwatkowego, a także białka roślinne (np. sojowe) o doskonałej jakości i fenomenalnym smaku. Na stronie dostępne są także odżywki w innych smakach.

Czy warto stosować odżywki białkowe? Oczywiście! Białko smakowe może stanowić ciekawe – a przy tym smaczne – urozmaicenie zbilansowanej diety.