piątek, Wrzesień 20, 2019

Zioła na ból gardła

0
Zioła na ból gardła

Jesień, zima i wczesna wiosna to momenty, w których bardzo łatwo jest się przeziębić, co często oznacza praktycznie unieruchomienie organizmu. Jest to groźne zjawisko zwłaszcza, gdy mowa o osobach, które mają na utrzymaniu rodzinę i nie mogą sobie pozwolić na tydzień „chorowania”. Aby zarazić się bólem gardła, kaszlem czy katarem, nie trzeba się wiele wysilać, bowiem nawet krótkie przebywanie bez odpowiedniego ubioru (szalika i czapki), albo w sąsiedztwie osoby kichającej, może sprawić, iż następnego dnia nie będziemy się czuć najwyraźniej. Co zatem zrobić, gdy choroba nas dopadnie?

NAPARY ZIOŁOWE

Jak wiadomo, zioła są metodą leczenia niekonwencjonalnego i zarazem naturalnego, pozbawionego chemii. Wiele z nich ma działanie antybakteryjne i lecznicze, co sprawia, iż są one z pewnością ciekawą alternatywą tabletek różnego rodzaju, w których skład wchodzi głównie chemia. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na parę z nich. Artukuły, które z łatwością można znaleźć w Internecie podają różne pozytywne i negatywne skutki ich zażywania, jednak należy przybliżyć nieco temat.

TYMIANEM

Przede wszystkim, jeżeli mowa o leczeniu chorób dróg oddechowych, należy wspomnieć o Tymianku. Jest to roślina, która wykazuje działanie przede wszystkim aseptyczne i wykrztuśne, ułatwiając odkrztuszanie poprzez rozrzedzenie wydzieliny zalegającej w płucach i oskrzelach. Napar z Tymianku warto stosować zwłaszcza przy zapaleniu gardła i przeziębieniach.

SZAŁWIA

Innym ziołem, na który warto zwrócić uwagę jest Szałwia lekarska. Napar z tego zioła polecany jest przede wszystkim przy wszelkiego rodzaju problemów z gardłem, w tym zapalenia dziąseł, podniebienia czy migdałków. Można ją stosować również, gdy doskwiera nam problem z wydobyciem z siebie głosu, czyli chrypką.

MIĘTA PIEPRZOWA

Jest to chyba najpopularniejsza roślina, z której napar stosowany jest przy zapaleniach, działając łągodząco i rozkurczowo. Miętę pieprzową warto stosować przy zapaleniach jamy ustnej i gardła. Dodatkowo, olejek w niej zawarty stosowany jest bardzo często w tabletkach na ból gardła.

Właściwości zielonego jęczmienia

0
Właściwości zielonego jęczmienia

W dzisiejszym świecie trudno jest uciec od niezdrowej żywności, która (spożywana w bardzo dużych ilościach) odbija się na zdrowiu i wyglądzie człowieka. Spożywając popularne obecnie potrawy nie jesteśmy w stanie dostarczyć ciału odpowiedniej ilości witamin i minerałów, które pomogą mu utrzymać prawidłowy wygląd i funkcjonowanie. Czy istnieje w ogóle jakiś sposób, aby polepszyć stan współczesnych ludzi? Odpowiedź jest prosta – należy zainteresować się zielonym Jęczmieniem.

CZYM JEST JĘCZMIEŃ?

Jęczmień jest zbożem, które utrzymuje się przez tydzień. Powinien zainteresować osoby, które chcą odpowiednio zadbać o zdrowie i wygląd. Dodatkowo, jest źródłem bardzo wielu witamin i minerałów, które są niezbędne nie tylko do prawidłowego funkcjonowania ciała człowieka, ale również do zapewnienia ochrony przez szkodliwymi wirusami i zapewnienia ładnego wyglądu.

WŁAŚCIWOŚCI ZIELONEGO JĘCZMIENIA

Przeglądając zasoby oferowane przez Internet można natknąć się na różnego rodzaju artukuły, które mogą przybliżyć temat Jęczmienia. Jednak opisując go, warto skupić się jego wszechstronnych (można by rzec) właściwościach. Przede wszystkim, zawiera wiele aminokwasów, które nie są produkowane przez organizm – lizyna, leucyna, fenyloalanina, kwas glutaminowy i asparginowy. Spożywać powinny go osoby mające problemy z trawieniem, dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Roślina ta działa również antybakteryjnie, co sprawia, iż spożywanie jej w czasie choroby jest dobry (jak nie bardzo dobrym) pomysłem. Dodatkowo sprawia, że skóra staje się gładsza, paznokcie ładniejsze oraz pozytywnie wpływa na włosy. Osoby cierpiące na problemy z krążeniem, powinny również się nim zainteresować. Osoby uprawiające sport, które odczuwają bóle stawów oraz ci, co chcą się odchudzić, powinni się również zainteresować Jęczmieniem, ponieważ działa przeciwbólowo, a wysoka zawartość błonnika dodatkowo wspomaga przemianę materii, przyspieszając spalane zbędnej tkanki tłuszczowej. Istnieje bardzo wiele roślin, które są pomocne w różnych schorzeniach. Jęczmień jest z pewnością jedną z nich.